Na XIII Jarmarku Jakubowym, który od 21 do 24 lipca odbędzie się na terenie Bazyliki Archikatedralnej pw. św. Jakuba Apostoła w Szczecinie, pojawią się regionalne specjały. Aleja Zachodniopomorskie Smaki zaoferuje tam m.in. pyszne miody, chleby, ciasta i ryby. Będzie można nie tylko posmakować tradycyjnych produktów, ale także uzupełnić domowe zapasy.
Jarmark Jakubowy to wydarzenie, które na stałe zapisało się w kalendarzu kulturalnym Pomorza Zachodniego. Co roku impreza przyciąga zarówno mieszkańców Pomorza Zachodniego, jak i turystów.
– Zapraszam do naszej Alei Smaków. Charakter oraz zasięg Jarmarku sprawia, że to doskonała okazja do przedstawienia bogatej oferty produktów regionalnych i lokalnych oraz gospodarstw rolnych produkujących żywność ekologiczną – mówi wicemarszałek województwa Olgierd Kustosz.
„Aleja Zachodniopomorskie Smaki – produkty tradycyjne Pomorza Zachodniego” zajmować będzie specjalny sektor. W dziesięciu drewnianych domkach wystawcy zaprezentują produkty lokalne, tradycyjne i regionalne z Pomorza Zachodniego. Będą to miody i produkty pszczele, chleby, rogale, bułki, ciasta, pierniki, przetwory z róży i pomidorów oraz przetwory z ryb.
Organizacja i obsługa stoisk wystawienniczych to wspólny wysiłek regionalnych producentów, Wydziału Rolnictwa i Rybactwa oraz Wydziału Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego.
(r), fot. – materiały prasowe
Zanim dodasz komentarz – zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.
Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!