Miody, wędliny, chleby, ciasta – najlepsze smaki Pomorza Zachodniego

0

Znamy finalistów konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” w Zachodniopomorskiem. Uroczysty finał i wręczenie nagród odbyło się w sobotę (27 sierpnia) w Przelewicach. W wydarzeniu uczestniczył wicemarszałek województwa Olgierd Kustosz.

Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” organizowany jest już po raz XXI przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP. Jego cel to gromadzenie wiedzy o oryginalnych i charakterystycznych produktach żywnościowych regionów. Na szczeblu wojewódzkim za przebieg kulinarnych zmagań odpowiada Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego oraz Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach.

W konkursie na poziomie regionalnym udział mógł wziąć każdy, kto przedstawił żywnościowy produkt regionalny: surowce lub wyroby, które są przeznaczone do bezpośredniego spożycia. Muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami związanymi z regionem, z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów oraz powinny być od dawna znane w okolicy.

Zwycięzcami w poszczególnych kategoriach zostali:

  1. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:
    produkty i przetwory mięsne: Ogonówka świdwińska – Danuta Szymurska, D&W Szymurscy Gospodarstwo Ekologiczne,
    produkty i przetwory z ryb: Pstrąg na surowo – Emilia Dadoń, Gospodarstwo Rybackie Dadoń,
    produkty mleczne: Złota Perła – Marta Brycka, Gospodarstwo Ecokolonia,
    miody: Miód chabrowy – Elżbieta i Zygmunt Świnoga, Pasieka „Pszczeli Raj”.
  2. Produkty i przetwory pochodzenia roślinnego:
    przetwory owocowe: Jarzębina w syropie z buraka cukrowego – Urszula Nowak,
    przetwory warzywne: Ocet winny z pomidorów – Bożena i Ryszard Jaszczowscy, Gospodarstwo Ekologiczne Sedina,
    produkty zbożowe: Chleb baltonowski z „Zakalca”, Piotr Nachyła, Piekarnia – Ciastkarnia „Zakalec”,
    wyroby cukiernicze: Tort weselny z fasoli z orzełkiem, Iwona Smółka, Koło Gospodyń Wiejskich Strzebielewo.
  3. Napoje regionalne:
    napoje bezalkoholowe: Zakwas buraczany z Dębna, Aneta i Stanisław Dobropolscy,
    napoje alkoholowe: Miód pitny trójniak dzika róża w beczce dębowej, Łukasz Kołosowski, Miody Puszczy Barlineckiej.
  4. Inne produkty regionalne:
    Musztarda domowa z Gąskowa, Beata Mieczkowska-Miśtak.

Ponadto Komisja Konkursowa wybrała produkty z Pomorza Zachodniego, które powalczą o „Perły 2022”, czyli nagrody na szczeblu krajowym:

  1. Schab swojski świdwiński – Danuta Szymurska,
    2. Pasztet marwicki z królika  – Norbert Dobosiewicz,
    3. Jesiotr wędzony, Ryby Lubie – Małgorzata i Piotr Kozłowscy,
    4. Masło 82 % ze śmietanki ukwaszonej – Stara Mleczarnia w Bobolicach,
    5. Miód pszczeli leśny nektarowo-spadziowy – Tomasz Sadowski,
    6. Świeszewski miód mniszkowy – Małgorzata Chabowska,
    7. Dynia suszona – Krystyna Hapka,
    8. Produkty z dyni – Bożena i Ryszard Jaszczowscy,
    9. Syrop z buraka cukrowego – Urszula Nowak,
    10. Chleb gwdowski – Danuta i Lech Szlaz,
    11. Wino Solaris 2020, półwytrawne białe – Winnica Bekasiak.

(r), fot. – źródło: Biuro Prasowe UM WZ

Poprzedni artykułKładka nad Młynówką będzie wyremontowana
Następny artykułStargardzki policjant oddał szpik, aby ratować życie drugiemu człowiekowi


Zanim dodasz komentarz – zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.
Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj