Znamy finalistów konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” w Zachodniopomorskiem. Uroczysty finał i wręczenie nagród odbyło się w sobotę (27 sierpnia) w Przelewicach. W wydarzeniu uczestniczył wicemarszałek województwa Olgierd Kustosz.
Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” organizowany jest już po raz XXI przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP. Jego cel to gromadzenie wiedzy o oryginalnych i charakterystycznych produktach żywnościowych regionów. Na szczeblu wojewódzkim za przebieg kulinarnych zmagań odpowiada Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego oraz Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach.
W konkursie na poziomie regionalnym udział mógł wziąć każdy, kto przedstawił żywnościowy produkt regionalny: surowce lub wyroby, które są przeznaczone do bezpośredniego spożycia. Muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami związanymi z regionem, z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów oraz powinny być od dawna znane w okolicy.
Zwycięzcami w poszczególnych kategoriach zostali:
- Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:
produkty i przetwory mięsne: Ogonówka świdwińska – Danuta Szymurska, D&W Szymurscy Gospodarstwo Ekologiczne,
produkty i przetwory z ryb: Pstrąg na surowo – Emilia Dadoń, Gospodarstwo Rybackie Dadoń,
produkty mleczne: Złota Perła – Marta Brycka, Gospodarstwo Ecokolonia,
miody: Miód chabrowy – Elżbieta i Zygmunt Świnoga, Pasieka „Pszczeli Raj”. - Produkty i przetwory pochodzenia roślinnego:
przetwory owocowe: Jarzębina w syropie z buraka cukrowego – Urszula Nowak,
przetwory warzywne: Ocet winny z pomidorów – Bożena i Ryszard Jaszczowscy, Gospodarstwo Ekologiczne Sedina,
produkty zbożowe: Chleb baltonowski z „Zakalca”, Piotr Nachyła, Piekarnia – Ciastkarnia „Zakalec”,
wyroby cukiernicze: Tort weselny z fasoli z orzełkiem, Iwona Smółka, Koło Gospodyń Wiejskich Strzebielewo. - Napoje regionalne:
napoje bezalkoholowe: Zakwas buraczany z Dębna, Aneta i Stanisław Dobropolscy,
napoje alkoholowe: Miód pitny trójniak dzika róża w beczce dębowej, Łukasz Kołosowski, Miody Puszczy Barlineckiej. - Inne produkty regionalne:
Musztarda domowa z Gąskowa, Beata Mieczkowska-Miśtak.
Ponadto Komisja Konkursowa wybrała produkty z Pomorza Zachodniego, które powalczą o „Perły 2022”, czyli nagrody na szczeblu krajowym:
- Schab swojski świdwiński – Danuta Szymurska,
2. Pasztet marwicki z królika – Norbert Dobosiewicz,
3. Jesiotr wędzony, Ryby Lubie – Małgorzata i Piotr Kozłowscy,
4. Masło 82 % ze śmietanki ukwaszonej – Stara Mleczarnia w Bobolicach,
5. Miód pszczeli leśny nektarowo-spadziowy – Tomasz Sadowski,
6. Świeszewski miód mniszkowy – Małgorzata Chabowska,
7. Dynia suszona – Krystyna Hapka,
8. Produkty z dyni – Bożena i Ryszard Jaszczowscy,
9. Syrop z buraka cukrowego – Urszula Nowak,
10. Chleb gwdowski – Danuta i Lech Szlaz,
11. Wino Solaris 2020, półwytrawne białe – Winnica Bekasiak.
(r), fot. – źródło: Biuro Prasowe UM WZ
Zanim dodasz komentarz – zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.
Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!