Lubią gotować, a przepisy czerpią z rodzinnych pamiątek, dokumentów czy z rozmów ze swoimi bliskimi. Znamy finalistów X edycji konkursu „Poszukiwacze smaków”. Zwycięskie potrawy przygotowali uczniowie zachodniopomorskich szkół.
Zadaniem uczestników konkursu było dotarcie do tradycyjnych przepisów, znanych w ich rodzinie od co najmniej dwóch pokoleń. Opis danego produktu, przepis, jego charakterystyczne cechy uczniowie przedstawili na pisemnych zgłoszeniach.
Jednym z punktowanych elementów było pokazanie na współczesnym zdjęciu walorów estetycznych produktów i potraw. Ten punkt zachęcał do wspólnego gotowania z rodzicami, dziadkami i podpytywania o rodzinne tradycje kulinarne.
W tym roku od uczniów szkół podstawowych wpłynęło 29 zgłoszeń.
Na podium X edycji konkursu „Poszukiwacze smaków” na poziomie szkoły podstawowej znaleźli się:
III miejsce – Miłosz Grinczelis z Pierwszej Szkoły Podstawowej Montessori w Szczecinie i jego pieczone pierożki z grzybami z maślanego ciasta prababci Jasi. Laureat podkreśla, że to potrawa, która najszybciej znika z wigilijnego stołu, a najlepiej smakuje z czerwonym lub kiszonym barszczem.
II miejsce – Kornel Jedynak ze Szkoły Podstawowej nr 1 z Oddziałami Integracyjnymi im. Bolesława Chrobrego w Kołobrzegu za zupę śledziową pradziadka Kazika. – Potrawa przyrządzana jest w rodzinie od trzech pokoleń. Ma słonawy smak, białą barwę i płynną konsystencję – opisywał laureat.
I miejsce – Aleksandra Jarczewska ze Szkoły Podstawowej nr 3 im. Polskich Olimpijczyków w Nowogardzie za pieczoną kaczkę z jabłkami złota reneta. – Aromatyczny zapach i smak od przypraw, szczególnie majeranku. Smak słodko-kwaśny od pieczonych jabłek i miodu. Mięso soczyste i chrupkie – informowała zwyciężczyni.
O miejsca na podium na poziomie szkół ponadpodstawowych walczyły 33 osoby.
Główne miejsca na poziomie szkół ponadpodstawowych zajęli: I – Oliwia Radziusz z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Chojnie (galaretowiec mleczny), II – Wiktoria Duraj z Zespołu Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie (czernina), III – Hanna Rataj z Zespołu Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie (sernik z brzoskwiniami i pierzynką kokosową).
Dodatkowo w konkursie przyznano 14 wyróżnień.
Laureaci oraz wyróżnieni otrzymają nagrody rzeczowe (wysokiej jakości sprzęt elektroniczny).
(r), fot. – Biuro Prasowe UMWZ
Zanim dodasz komentarz – zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.
Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!