Regionalni finaliści zmagań kulinarnych. Kto zawalczy o „Perłę”?

0

Znamy finalistów konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na poziomie regionalnym. Uroczyste wręczenie nagród odbyło się 31 sierpnia br. w Przelewicach.

Konkurs ten organizowany jest już po raz XXIII przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP. Jego cel to gromadzenie wiedzy o oryginalnych i charakterystycznych produktach żywnościowych regionów. Na tym szczeblu za przebieg kulinarnych zmagań odpowiada Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego oraz Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach.

W konkursie udział mógł wziąć każdy, kto przedstawił żywnościowy produkt regionalny: surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia. Muszą być związane z określonym obszarem geograficznym i charakteryzować się szczególnymi cechami związanymi z regionem, z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów oraz powinny być od dawna znane w okolicy.

Produkty były oceniane w następujących kategoriach: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, produkty regionalne pochodzenia roślinnego, napoje regionalne i inne produkty regionalne.

Zwycięzcami w poszczególnych kategoriach zostali:

1. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego

– Podkategoria: produkty i przetwory mięsne

Szynka pradziada – Helena Floczak Masar Sp. z o.o.

– Podkategoria: miody

Miód Drahimski wrzosowy – Konrad Fujarski, Miody Fujarskich

Miód wytłaczany z odsklepin – Grzegorz fujarski, Pasieka Fujarskich

  1. W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego

– Podkategoria: przetwory owocowe

Dżem z czerwonej porzeczki – Jolanta Lipińska

– Podkategoria: przetwory warzywne

Konfitura cebulowa zachodniopomorska – Witold Miśtak

– Podkategoria: produkty zbożowe

Kołacz woliński – Katarzyna Bojko-Bukała, Manufaktura na Trygława

– Podkategoria: wyroby cukiernicze

Szarlotka wolińska – Krystyna Choroszkiewicz, Stowarzyszenie Sołtysów Ziemi Wolińskiej

  1. W kategorii napoje regionalne

– Podkategoria: napoje bezalkoholowe

Podpiwek z Wyspy Wolin – Marzena Szulińska

– Podkategoria: napoje alkoholowe

Nalewka z czarnej porzeczki – Melania Prokopiak

  1. Inne produkty regionalne

Pierogi z wędzonym linem – Jolanta Stańczyk

Krajowy Finał Konkursu, polegający na uroczystości wręczenia statuetki „Perły”, odbędzie się 28 września br. podczas Międzynarodowych Targów Smaki Regionów  w Poznaniu.

W tym roku przedstawicielami z Pomorza Zachodniego, którzy powalczą o „Perłę”, są:

– Szynka wędzona wieprzowa – Alicja i Jan Springer

– Dargobądzki paprykarz – KGW Dargobądz Marzena Sulińska

– Miód gryczany – Miody Puszczy Barlineckiej Daria i Jan Kołosowscy

– Chleb dębnowski – Aneta i Stanisław Dobropolscy

– Piwa połczyńskie – Browar Połczyn-Zdrój Sp. z o.o.

(m), fot.: – źródło: Biuro Prasowe UMWZ  

Poprzedni artykułByli w odpowiednim miejscu i czasie – pomogli gasić płonący samochód
Następny artykułObjazd „Od megalitów do Wedlów” – zabytki w Krępcewie i Dolicach


Zanim dodasz komentarz – zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.
Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj