Regionalne wyroby, wytwarzane od lat tymi samymi metodami, wyróżniające się jakością i smakiem – kolejnych pięć takich produktów z Pomorza Zachodniego doceniła Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Nagrody – Perły 2024 – zostały wręczone podczas organizowanych w tym roku w Poznaniu targów Smaki Regionów.
Województwo zachodniopomorskie zaprezentowało tam nie tylko swoje kulinarne bogactwo, ale również bogatą ofertę turystyczną.
Prestiżowe tytuły i efektowne statuetki otrzymało pięć produktów z województwa zachodniopomorskiego:
– Szynka wędzona wieprzowa – Alicja i Jan Springer,
– Dargobądzki paprykarz – Marzena Szulińska KGW Dargobądz,
– Miód gryczany – Maria i Jan Kołosowscy – Miody Puszczy Barlineckiej Kołosowscy,
– Chleb dębnowski – Aneta i Stanisław Dobropolscy,
– Piwa połczyńskie – Browar Połczyn Zdrój Sp. z o.o.
Na Pomorze Zachodnie pojechała również nagroda Klucz do Polskiej Spiżarni, przyznawana osobom i instytucjom szczególnie zasłużonym w regionach dla wspierania kulinarnego dziedzictwa, promocji i budowy rynku produktów regionalnych, lokalnych i tradycyjnych.
Nagrodę otrzymała Publiczna Szkoła Podstawowa im. Przyjaciół Dzieci w Mierzynie. Jej działalność nie ogranicza się tylko do realizacji celów statutowych. Zaangażowanie nauczycieli w pozaszkolne aktywności uczniów, zaowocowało m. in wielokrotnym ich udziałem i miejscem na podium w marszałkowskim konkursie „Poszukiwacze smaków”. Jego celem jest m.in. wyszukiwanie produktów czy potraw, które mogą zostać wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W 2017 r. uczeń Szkoły Podstawowej im. Przyjaciół Dzieci w Mierzynie, za pośrednictwem placówki i ze wsparciem opiekuna szkolnego, zgłosił do IV edycji konkursu produkt: zupa „nic”. 22 grudnia 2020 r. został on wpisany także na ministerialną, kulinarną listę.
Targi Smaki Regionów 2024 odbyły się w dniach 27-29 września w obiektach Międzynarodowych Targów Poznańskich. Zaprezentowało się tam siedmiu wystawców z naszego regionu: Browar Połczyn Zdrój Sp. z. o o, Kołobrzeska Fabryka Piwa Colberg, Gospodarstwo Ekologiczne Sedina, Ryby z Wyspy Wolin, Skarb Templariuszy, Monard, Gospodarstwo Pasieczne Maja. Zachodniopomorscy producenci przyjechali z przetworami z róży, paprykarzami i przetworami rybnymi, piwami, naturalnymi nalewkami i miodami gatunkowymi. Na stoisku Pomorza Zachodniego prezentowano również ofertę turystyczną regionu.
Dodatkowo jeden zachodniopomorski producent otrzymał Medal Targów Smaki Regionów, które przyznawane są producentom najlepszych i najpyszniejszych produktów prezentowanych podczas wydarzenia. Laureatem został Browar Połczyn Zdrój Sp. z o. o. za piwo połczyńskie na miodzie drahimskim. Wyróżnienie natomiast trafiło do Gospodarstwa Pasiecznego Maja R. K. Bondaruk za miód wrzosowy Pojezierza Drawskiego.
(m), fot. – Biuro Prasowe UMWZ
Zanim dodasz komentarz – zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.
Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!