Kuchenne inspiracje z NFZ – zima

0

Przepisy na zimowe dni? Skorzystaj z darmowego e-booka na portalu Diety NFZ – „Kuchenne inspiracje z NFZ – zima”.

O zdrowe posiłki zadbaj już podczas zakupów. Przygotowana zawczasu lista pomoże zebrać składniki, które przydadzą się podczas gotowania. Ułatwi Ci to zakładka „Lista zakupów” na portalu Diety NFZ (dla zalogowanych użytkowników).

Zakupy zrobione. A o czym pamiętać podczas samego gotowania?

  1. Piecz zamiast smażyć.
  2. Wykorzystuj więcej warzyw w swoich tradycyjnych daniach.
  3. Unikaj panierki.
  4. Używaj mąki pełnoziarnistej do wypieków.
  5. Ogranicz ilość soli.

Proste, prawda? A teraz zajrzyjmy, co kryje się w e-booku „Kuchenne inspiracje z NFZ – zima”. Z pomocą publikacji przygotujesz zdrowe i pyszne dania na zimowe dni. Znajdziesz w niej 24 przepisy na zbilansowane posiłki z prostych ogólnodostępnych składników. A wszystko jest opatrzone przepięknymi zdjęciami, informacją o kaloryczności oraz czasie przygotowania.

Zimą zmienia się nasz sposób odżywiania – mamy dostęp do mniejszej ilości owoców i warzyw, potrzebujemy też więcej energii, żeby się ogrzać. Jak wówczas jeść zdrowo?

Poradnik składa się z kilku części:

  • przechowywanie produktów spożywczych – sposób przechowywania jedzenia w lodówce wpływa na jego świeżość, smak, zapach i zdrowie; które produkty powinniśmy umieszczać w lodówce, które w kuchennej szafce, a które w zamrażarce;
  • przepisy rozgrzewające – rozgrzeją nas nie tylko ciężkie i tłuste potrawy, jak się powszechnie sądzi; warto sięgać też po węglowodany, np. po owsiankę, owoce, kaszę jaglaną, rośliny strączkowe, orzechy, masło, kapustę, cebulę, drób, jagnięcinę, ryby, miód, przyprawy;
  • przepisy dla aktywnych – najlepsze wyniki osiągamy tylko wtedy, gdy jesteśmy zdrowi i dobrze odżywieni; ważna jest systematyczność, powinniśmy jeść trzy podstawowe posiłki dziennie: śniadanie, obiad i kolację oraz dwie przekąski; planując trening, należy dopasować go do pory posiłku; pamiętajmy o wypijaniu minimum półtora litra wody dziennie;
  • zimowe warzywa – zimowe miesiące oferują produkty sezonowe, np. warzywa korzeniowe (marchew, buraki, seler, pietruszka), cebulowe (por, czosnek, cebula) i kapustne (kalafior, brokuł, kapusta, brukselka, jarmuż); wykorzystujmy mrożonki; korzystajmy z kiszonek z kapusty, ogórków czy buraków;
  • przepisy świąteczne – możemy z nich korzystać także po świętach, bo zawierają pomysły na uniwersalne ciasta i dania obiadowe w lżejszej niż tradycyjna wersji; unikajmy panierki, pieczmy ciasto bez spodu, nie zabielajmy zup, używajmy do wypieków pełnoziarnistej mąki, ograniczmy ilość soli.

Czy wiesz, że przyprawy, które wykorzystuje się głównie w święta, mają wiele zalet zdrowotnych nawet poza świątecznym okresem?

  • Imbir. Składnik tradycyjnego piernika. Ta korzenna przyprawa działa odkażająco, przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Obniża ciśnienie tętnicze, rozrzedza krew i wspomaga układ trawienny.
  • Cynamon. Składnik wielu dań zimowych, który rozgrzewa i pobudza krążenie. Obniża ciśnienie i przede wszystkim wspomaga trawienie.
  • Goździki. Dodawane do kompotu i pierniczków. Wspomagają układ trawienny, mają działanie przeciwbólowe i odkażające.

Zbilansowana dieta pomoże Ci utrzymać dobry stan zdrowia, wzmocnić odporność oraz uchronić się przed następstwami chorobowymi.

„Kuchenne inspiracje z NFZ – zima” powstały w oparciu o przepisy dostępne na portalu Diety NFZ. Przepisy przygotowane zostały w oparciu o dietę DASH (ang. Dietary Approches to Stop Hypertension – plan żywieniowy w leczeniu i zapobieganiu nadciśnienia tętniczego), uważaną za najzdrowszą dietę świata, zalecaną przez polskie i światowe towarzystwa medyczne.

info, grafika – NFZ

Poprzedni artykułGryfikowe kalendarze czekają
Następny artykułInformują dynamicznie


Zanim dodasz komentarz – zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.
Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj