Jadłodzielnia nie tylko od święta

0

Przy Centrum Socjalnym Caritas (ul. Z. Krasińskiego 19) stoi specjalna szafa. Stargardzianie dobrze ją znają. W okresie poświątecznym, gdy w naszych lodówkach nadal jest sporo żywności, warto przypomnieć, do czego służy i kto może z niej korzystać.

Zasady są bardzo proste. Oddajemy to, czego mamy za dużo, ale wciąż nadaje się do spożycia. Bierzemy to, na co mamy ochotę. Nie ma żadnych ograniczeń – każdy może przynieść produkty do jadłodzielni albo coś stamtąd zabrać.

Warto dołączyć do facebookowej grupy Jadłodzielnia Stargard. Jest w niej już ponad 3 tys. osób. Stargardzianie publikują tam aktualne zdjęcia zawartości szafy przy Caritasie, a także wymieniają się produktami indywidualnie. Przede wszystkim chodzi o to, żeby ograniczyć marnowanie żywności.

Jakie produkty przynieść do jadłodzielni:

– takie, które sami moglibyśmy zjeść,

– takie, które przekroczyły już datę minimalnej trwałości – „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia – „należy spożyć do”,

– szczelnie zapakowane lub umieszczone w pojemnikach,

– sery, jogurty, twarogi – oryginalne i szczelnie zapakowane,

– pieczywo, owoce i warzywa,

– konserwy, oryginalne przetwory w słoikach zapakowane hermetycznie.

Do szafy z jedzeniem nie powinniśmy wkładać m.in. surowego mięsa, potraw zawierających surowe jaja, produktów zepsutych (z pleśnią, nadgniciami) i alkoholu.

(m)

fot. UM w Stargardzie

Poprzedni artykuł2 maja urząd nieczynny
Następny artykułPGE Spójnia Stargard. Odrodzili się w derbach


Zanim dodasz komentarz – zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.
Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj