– Od 140 lat produkujemy w Kluczewie cukier. W trakcie pierwszej kampanii, która skończyła się dokładnie 15 stycznia 1885 roku, wyprodukowano 2,6 ton cukru. Dzisiaj produkujemy tyle w ciągu dnia – mówił Paweł Dawiskiba, dyrektor Oddziału KGS SA Cukrownia Kluczewo, podczas konferencji podsumowującej przebieg kampanii cukrowniczej 2023/2024.
Kampania ta okazała się rekordowa zarówno pod względem ilości skupionych buraków, jak i produkcji cukru. Spółka w dniu 28 grudnia 2023 r. wyprodukowała 1 mln ton cukru. Do 11 stycznia 2024 r. Oddziały Krajowej Grupy Spożywczej SA skupiły około 7,3 mln ton buraków cukrowych. Średnio kampania cukrownicza w Spółce trwa 118 dni.
W wydarzeniu uczestniczyli m.in.: prezes Zarządu Krajowej Grupy Spożywczej SA Marek Zagórski, dyrektor Cukrowni Kluczewo Paweł Dawiskiba, prezes Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego Krzysztof Nykiel, prezes Zarządu Okręgowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego w Bydgoszczy Józef Pawela, prezydent Stargardu Rafał Zając oraz były minister rolnictwa Artur Balazs.
Istotnym elementem sukcesu – partnerstwo z plantatorami
– Istotnym elementem sukcesu tegorocznej kampanii jest partnerstwo z plantatorami buraka cukrowego. Nie jest to wyłącznie układ czysto biznesowy – dokładamy do podstawowej relacji dostawcy i odbiorcy dodatkowe elementy, takie jak wiedza, zaopatrzenie w środki produkcji czy finansowanie. Pogłębianie tych relacji jest dla nas istotne, dlatego staramy się przenosić te pozytywne aspekty na współpracę z przedstawicielami innych segmentów – powiedział Marek Zagórski, prezes Zarządu Krajowej Grupy Spożywczej SA.
Średnia polaryzacja skupowa (zawartość cukru w korzeniu buraku) dla Krajowej Grupy Spożywczej SA od początku kampanii – na dzień 11 stycznia – wynosi 16,4%.
– Dzięki współpracy i rzetelnej dyskusji z Krajową Grupą Spożywczą SA można powiedzieć, że uprawa buraka cukrowego jest opłacalna. Jego obecne ceny gwarantują zwrot z uprawy i zysk dla plantatora – mówił Józef Pawela, prezes Zarządu Okręgowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego w Bydgoszczy.
33,8 mln zł na inwestycje
Wg stanu na dzień 11 stycznia br. średnia cena buraków cukrowych kontraktowanych z dopłatami wynosi 228,5 zł netto.
– Od 140 lat produkujemy w Kluczewie cukier. W trakcie pierwszej kampanii, która skończyła się dokładnie 15 stycznia 1885 roku, wyprodukowano 2600 ton cukru. Dzisiaj produkujemy tyle w ciągu dnia – powiedział Paweł Dawiskiba (zdjęcie główne), dyrektor Oddziału KGS SA Cukrownia Kluczewo, dodając, że miniona kampania trwała 126 dni. Nowa zacznie się 1 września 2024 roku.
Warto nadmienić, że Cukrownia Kluczewo zatrudnia 160 pracowników, a w sezonie dodatkowo 71. Współpracuje z 700 plantatorami – średnia plantacja to ok. 25 ha. W okresie 2023/2024 realizować będzie 10 zadań, na które KGS SA przeznaczy 33,8 mln zł.
Nie mniejszej niż 46,5 euro za 1 tonę
– Dla nas cukrowania jest bardzo ważnym zakładem w mieście. Dziękuję załodze i dyrekcji za dźwignięcie wielu inwestycji. Ważne też, że ten zakład wpływa na środowisko społeczne – mówił prezydent Stargardu Rafał Zając, przywołując powstały przy cukrowni klub sportowy Kluczevia.
Plantatorzy dostarczający buraki do Krajowej Grupy Spożywczej SA w 2023 roku otrzymają zapłatę za buraki kontraktowane o zawartości cukru 16% w kwocie netto nie mniejszej niż 46,5 euro za 1 tonę. Na tę kwotę składa się cena podstawowa 45 €/t i świadczenie gwarantowane w kwocie 1,5 €/t (zaliczka na poczet świadczenia dodatkowego powiązanego z ceną cukru).
Cena buraków kontraktowanych na kampanię cukrowniczą w 2024 roku o zawartości cukru 16% wynosi nie mniej niż 46,5 euro netto za 1 tonę.
(r)
fot. Bożena Kuszela
Zanim dodasz komentarz – zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.
Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!